Warzywa są roślinami szczególnie narażonymi na żerowanie szkodników. Jeśli nie wykonamy profilaktycznych działań, cały plon zostanie szybko zniszczony. Jak zapobiegać szkodnikom w warzywniku?
Podstawy w uprawie warzywnika
Kluczowe znaczenie ma prawidłowe zaplanowanie upraw. Niektóre gatunki trzeba tak zaplanować, żeby ziemia była jak najdłużej zagospodarowana. Trzeba też dbać o właściwe sadzenie warzyw, stosowanie zmianowania oraz dobre sąsiedztwo roślin.
Bardzo ważne jest też:
– zmianowanie – rośliny z tej samej grupy i rodziny nie można uprawiać po sobie – zaleca się kilkuletnie przerwy w danym rzędzie. W tym czasie zarodniki grzybów w glebie mogą samoistnie zamierać.
– zrównoważone nawożenie. Często występowanie chorób poprzedzają choroby fizjologiczne wynikające z niedoboru danego składnika pokarmowego.
– właściwa rozstawa roślin – warzywa uprawiane gęsto są bardziej podatne na choroby.
– stosowanie nawozów zielonych oraz fitosanitarnych – pomagają one utrzymać dobrą jakość gleby, co wpłynie na zdrowotność warzyw.
– spulchnianie gleby – pomoże zwalczyć choroby na wczesnym etapie rozwoju.
– utrzymanie czystości w warzywniku – usuwanie wszelkich roślinnych resztek. Dzięki temu ograniczymy miejsce miejsce do zimowania niektórych szkodników.
– zwiększenie przepuszczalności podłoża. W przypadku ciężkich gleb możemy wymieszać je z piaskiem, obornikiem lub kompostem. Na słabo przepuszczalnych podłożach częściej dochodzi do chorób grzybowych.
Jednym z najważniejszych elementów w uprawie warzyw jest zadbanie o dobrą jakość gleby. Dzięki zdrowej glebie będziemy mogli cieszyć się okazałymi warzywami. Dlatego warto jeszcze przed założeniem warzywnika ją zbadać. Dzięki badaniu gruntu sprawdzimy, czy jest on chemicznie zanieczyszczony i czy wymaga remediacji. Zastanówmy się nad takim badaniem – zadbajmy o nasze zdrowie.