Jakie prace wykonać w lutym, by dobrze przygotować ogród przed rozpoczęciem nowego sezonu?
Przygotowanie sadzonek
Z początkiem lutego przygotowujemy sadzonki: np. fuksji, werben, pelargonii. Skracamy końcówki ich pędów na 5 -8 centymetrów, a następnie sadzonki umieszczamy w wilgotnej ziemi, w jasnym pomieszczeniu. Dodatkowo można przykryć je woreczkami foliowymi z otworami, by zapewnić im więcej wilgoci. Ukorzenianie trwa do dwóch tygodni. Po tym czasie można już przesadzić młode rośliny do doniczek. Po osiągnięciu około 5 centymetrów wysokości, ponownie je skracamy, by wesprzeć ich rozkrzewienie.
Przesadzanie kwiatów doniczkowych
W drugiej połowie lutego większość roślin domowych wychodzi z fazy spoczynku. Sukcesem ich rozwoju będzie przesadzenie ich do większej doniczki wypełnionej w obfite w składniki odżywcze podłoże. Zmieniając ziemie pamiętajmy o drenażu na dnie doniczki, ponieważ nadmiar wody negatywnie wpłynie na rozwój rośliny.
Cięcie w sadzie
Pod koniec miesiąca rozpoczynamy cięcie krzewów owocowych, jeśli temperatury wzrosną powyżej 0 ̊C. Następnie przycinamy jabłonie. Cięcie innych owocowych drzew można wykonać po ich kwitnieniu.
Rozsad wczesnych warzyw
Na koniec miesiąca, w przedwiośniu można zacząć przygotowywać rozsad wczesnych warzyw (selerów, kapusty, kalafiora, sałaty, cebuli, pora). Podłoże powinno być wolne od chorób, nie musi być bogate w składniki pokarmowe. Najlepiej użyć do tego substrat torfowy do rozsad. Nasiona wysiewać trzeba niezbyt gęsto.
Zadbajmy też o to, by zbadać naszą glebę. Dzięki takiemu badaniu, można wykryć szkodliwe dla zdrowia zanieczyszczenia. Jeśli teraz zbagatelizujemy problem zanieczyszczonego gruntu, to skutki tego mogą odbić się w przyszłości na zdrowiu naszym i naszej rodziny.