Prawidłowe przygotowanie gleby pod warzywa to podstawa do uzyskania obfitych plonów. Zaniedbanie tej czynności może znacząco utrudnić uprawę wymagających roślin. Jak przygotować glebę pod warzywa, by zbierać później zdrowe, obfite plony?
Jaka gleba dla warzyw?
Przed posadzeniem pierwszych warzyw, należy odpowiednio przygotować glebę. Prawidłowa gleba do warzyw nie powinna być ani lekka, ani zbyt zbita. Powinna być przepuszczalna, mając przy tym dużą pojemność sorpcyjną oraz wodną. Musi być też zasobna w składniki pokarmowe, które będą niezbędne do wzrostu roślin. Powinna zawierać też dużo próchnicy.
Jak zmienić strukturę gleby?
Glebę zbyt gliniastą rozluźnia się i poprawia jej przepuszczalność poprzez dodanie gruboziarnistego piasku, czy zastosowanie nawozów organicznych. Do gleby lekkiej dodaje się materię organiczną, która zapewni lepsze magazynowanie wody.
Odczyn pH
Większość warzyw prawidłowo rośnie w glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego (6,5-7,4). Jeśli gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa, trzeba wyregulować jej pH poprzez odpowiednie czynności.
Żeby obniżyć pH gleby, należy ją przekopać i wymieszać z kwaśnym torfem wysokim lub ptasim obornikiem. Można zastosować też nawóz zakwaszający.
W celu podniesienia pH gleby, konieczne jest jej zwapnowanie – przekopanie i wymieszanie z odpowiednim nawozem. Należy użyć do tego wapno magnezowo-tlenkowe lub kredę nawozową.
Usuwanie chwastów
Aby ograniczyć nieustanne i pracochłonne pielenie, warto usunąć chwasty już przed założeniem warzywnika. Konieczne jest przekopanie całej powierzchni przyszłego warzywnika.
Użyźnianie gleby
Gleba w warzywniku w powinna być żyzna. W tym celu najlepiej użyć nawozów organicznych –obornika, kompostu, nawozu zielonego, czy nawozu mineralnego. Materia organiczna w glebie przyciąga dżdżownice i pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Dzięki nim gleba będzie dobrze napowietrzona oraz zasobna w składniki pokarmowe dostępne dla roślin. Jeśli decydujemy się na nawozy mineralne, należy pamiętać, by stosować je z umiarem. Przenawożenie jest tak samo groźne dla roślin co niedobór pierwiastków. W przypadku nawozów organicznych, ich przedawkowanie jest nie możliwe. Pamiętajmy tylko o tym aby nie dodawać do gleby świeżego obornika – musi być on przekompostowany i rozłożony, inaczej mógłby spalić wrażliwe rośliny.
Pielęgnujmy nasz ogródek świadomie, wybierając rozwiązania pozwalające cieszyć się zdrowiem i przyrodą. Zbadaj swoją glebę już teraz, by mieć pewność że nie jest ona pod wpływem szkodliwych zanieczyszczeń.